UV védelem 2. rész

Az előbbi cikkünkben bemutattuk mire képesek a színezetlen lencsék, most pedig a fényre sötétedő lencsékről ejtenénk pár szót

Tartsanak velünk

A legkézenfekvőbb megoldás az, amikor a szemüveget nem is szükséges levenni a fejünkről, mégis meg tudjuk oldani a fényvédelmet. Erre több lehetőség van, a leg esztétikusabb a fényre sötétedő lencse.

A fényre sötétedő lencse elnevezés kissé túlzás, hiszen nem a fényre, hanem az UV fényre sötétedik be, azaz nagyon jó indikátor: ha sötétedik, akkor ér minket UV sugárzás. Sajnos van pár olyan helyzet, amikor nem úgy működik, ahogy szeretnénk.

Például felhős időben is besötétedhet, ez azért fontos, mert felhős időben is ér minket UV sugárzás,  a közhiedelemmel ellentétben, illetve autóban nem sötétedik, ennek oka az, hogy az autó üvege szűri az UV fényt. Enyhe színváltoztatás lehetséges, teljes sötétedés azonban kizárt.

Természetesen erre is gondoltak a mérnökök, létezik már autóban sötétedő lencse, azonban ennek reakcióideje lassabb, illetve lassabban világosodik ki.

 

Miért éri meg fényre sötétedő szemüveglencsét választani?

  • Bármilyen szemüveglencse elkészíthető fényre sötétedő kivitelben: ok, az erős korrekciók esetén érdemes körbenézni, de alapjába véve a nagy átlag részére csak egy döntési helyzet: szeretném-e vagy sem?
  • 7-féle színben választható: nagyot fejlődött a technológia, hiszen tényleg rendkívül sok színben lehet kérni a fényre sötétedő lencséket: barna, szürke, zöld, és árnyalataik. Ma már a fiatalok is csodálatos szemüveget készíttethetnek maguknak.
  • Gyors reakcióidő: amint a fény éri a lencséket, elkezdenek dolgozni. 1-2 másodperc késedelmi idő után egyáltalán nem zavaró a fény.
  • Gyors kivilágosodási idő: amint belépünk valahova, rögtön elkezd világosodni a lencse, mire az asztalunkhoz kísérnek, vagy elkezdjük megkeresni a megvásárolni kívánt terméket, már világos lencsét viselünk
  • Beépített kék-fény szűrő tulajdonság: mondhatjuk azt, hogy a számítógépes védelmet ingyen adjuk: a fényre sötétedő lencsék a számítógép/mobiltelefon által kibocsátott ibolya-kék fényt is hatékonyan szűrik
  • Érdemes már a keretválasztáskor figyelni arra, milyen lencse kerül bele. Ha jól választunk, tényleg úgy fog kinézni az új szemüvegünk besötétedve, mint egy napszemüveg.

Látható, számos előnye van a fényre sötétedő szemüveglencsének, azonban nem szabad összetéveszteni a dioptriás napszemüveglencsével.

A sötétség mértéke kisebb, azonban nem szükséges cserélgetni a szemüvegeket. A színezett lencsékkel következő cikkünkben foglalkozunk.

 

Related Posts